Startskuddet for aksjesparekonto er gått.. men bankenes skattefokus møter kritikk

Siden forskriftene om aksjesparekonto kom i juni, har det vært en hektisk sommer både for bankene og kundene. En undersøkelse viser at “alle” banker er klar for kappløpet om sparekundene. Men bankenes markedsføring møter kritikk.

Norda rapporterer et  sug i markedet etter et produkt som gjør det lettere og er mer skattegunstig å spare i aksjer og aksjefond. – Vi har ikke tidligere opplevd så stor pågang ved lansering av et nytt sparealternativ, sier Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Norge. Nordea har hatt opp mot 200 henvendelser om dagen den siste tiden, noe som var mer enn ventet. Nordea har rigget seg til med eget team på 15 personer for å ta unna pågangen. (Artikkel E24)

De regionale SpareBank 1-bankene rapporterer at 40.000 personer har registrert seg for å åpne aksjesparekonto hos SpareBank 1. Bankene er klare og går aktivt ut i sosiale medier i tillegg til god informasjon på nett og kunderådgivere. 

Eika-bankene rapporterer også at det er høy aktivitet. Aurskog Sparebank har invitert til flere kundekvelder for å prate om aksjesparekonto og sparing generelt. – Det er et stort behov for rådgivning på sparing. Det holder ikke å gi informasjon på nettet, sier leder for sparing Tor-Einar Torre. (Artikkel DN)

Forbrukerrådet og finansdepartementet reagerer

Aftenposten skriver at bankene møter bred kritikk. Forbrukerrådet liker ikke bankenes markedsføring av ordningen.

– Forbrukerrådet reagerer også på uttalelser i mediene om at ordningen gir «skattefritak», «skattefri gevinst» og «slipper skatt på gevinsten», uten å omtale at skatten ikke forsvinner, men utsettes, skriver rådet i en pressemelding.

– Enkelte aktører skaper et inntrykk av at dette er et gigantisk skattefradrag. Men det er himmelropende forskjell på å slippe å betale en regning og det å utsette en regning, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Leave a Reply