Månedssammendrag Lån: August

– Boliglån: Ny undersøkelse viser at bankene har gjort det enda litt vanskeligere å få boliglån
– Rente: Tall fra SSB viser at utlånsmarginene øker, men bankene vil ikke gi kundene lavere rente, og flere mener det er på tide for kundene å prute.
– Forbrukslån: Den britiske forbrukslånsbanken Provident Financials, som kan minne om norske forbrukslånsbanker, går mot kurskollaps. Monobank låner penger til videre vekst til skyhøy rente. Easybank meldte at de har passert én milliard i utlån under ett år etter lanseringen av forbrukslån.

Boliglån: Ny undersøkelse viser at bankene har gjort det enda litt vanskeligere å få boliglån

Strammet ytterligere litt inn i utlånspraksisen i andre kvartal, viser ny undersøkelse.

Utlånsundersøkelsen viser at etterspørselen etter boliglån økte litt i andre kvartal. Dette var omtrent som bankene forventet i forrige undersøkelse.
Sak fra Dagens Næringsliv

Rente: Tall fra SSB viser at utlånsmarginene øker, men bankene vil ikke gi kundene lavere rente, og flere mener det er på tide for kundene å prute.

Utlånsmarginene på nye og utestående boliglån økte i juni. Fastrenta på nye boliglån økte med 0,02 prosentpoeng til 2,50 prosent i juni, mens flytrenta var uendret på 2,51 prosent.
Sak fra SSB  |  Statistikken fra SSB

De fleste banker tilbyr langt lavere boliglånsrente enn det de sier utad.
Fallet i pengemarkedsrenten det siste halvåret har gjort det lettere å forhandle seg frem til en boliglånsrente under to prosent.
På oversikten hos Finansportalen.no står DNB med en effektiv rente på 2,69 prosent for et boliglån på to millioner kroner, men DN har snakket med en kunde som endte opp med 1,99 prosent nominelt for et rammelån på å bytte fra Boligkreditt til DNB.
Sak fra Dagens Næringsliv

De største bankene i Sparebank 1-alliansen kan alle melde om solid vekst og bedre marginer på boliglån i første halvår. Men ingen av dem vil sende rentegevinsten videre til boliglånskundene.
Sak fra Dagens Næringsliv

Bankene satt opp boliglånsrenten på tampen av fjoråret. Nå setter de den ned igjen. Men ikke til alle. Tid for å ta opp telefonen, råder kredittanalytiker.
Innlogging: Dagens Næringsliv

Forbrukslån: Den britiske forbrukslånsbanken Provident Financials, som kan minne om norske forbrukslånsbanker, går mot kurskollaps. Monobank låner penger til videre vekst til skyhøy rente. Easybank meldte at de har passert én milliard i utlån under ett år etter lanseringen av forbrukslån.

Flere og flere av Provident Financials kunder betaler ikke lånene sine, og de får færre nye lånekunder. Aksjen stuper og obligasjonsrenten stiger. Sjefen går.
Selskapet minner om norske forbrukslån-banker. På produktlisten er alt fra kredittkort med høy rente, til smålån med en årlig effektiv rente på opp til 1.575 prosent.
Sak fra e24

Monobank har lånt penger til videre vekst. Det var på ingen måte billig. Selv i det som beskrives som et knallsterkt obligasjonsmarked, med nær rekordlave kredittspreader, må banken betale en kupongrente på Tier 1-lånet på tre måneders NIBOR pluss 7,00 prosent.
Sak fra Hegnar

Den OTC-noterte forbrukslånsbanken Easybank melder torsdag at de har passert én milliard i utlån under ett år etter lanseringen av forbrukslån.
– Veksten har vært stabil og god siden oppstarten, heter det i en melding fra banken.
Sak fra Hegnar

Andre nyheter

e24: På kort tid har to nye aktører etablert seg med crowdfunding i Norge. De vil hjelpe små bedrifter, gründere og eiendomsutviklere som er for små til bankene bryr seg med å skaffe penger.

Hos nettstedene til Kameo og FundingPartner presenterer bedrifter frem seg selv, hvor mye penger de trenger og hva de skal bruke pengene til.

SSB: Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) var 5,7 prosent fram til utgangen av juni, opp fra 5,4 prosent måneden før.
Husholdningenes innenlandske bruttogjeld utgjorde 3 170 milliarder kroner ved utgangen av juni. Tolvmånedersveksten var 6,6 prosent fram til utgangen av juni, ned fra 6,7 prosent måneden før.

SSB: Boligsparing for ungdom – opp 10,1 % (juni 2016 – juni 12017)

Tolvmånedersvekst i Banker (juni 2016 – juni 2017)
– Boligsparing for ungdom + 10,1%
– Boliglån til husholdninger + 4,8%
– Utlån til industrien 0,0%

 

Leave a Reply