Månedssammendrag Bankmarkedet: August

– Flere banker under gransking for hvitvasking
– Skandiabanken blir Sbanken
– Forventingsbarometeret viser større tro på fremtiden
– Nets-konsernet vurderer salg

Flere banker under gransking for hvitvasking

Dansk politi etterforsker Nordea for brudd på hvitvaskingregler. Etterforskningen følger opp kritikk fra det danske Finanstilsynet i 2016. Nordea bekrefter i en pressemeldingen at Nordea Bank Danmark i forrige uke fikk besøk av representanter for den danske påtalemyndigheten (den danske statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK).
Det skjer i forlengelsen av påbudene det danske Finanstilsynet offentliggjorde i juni 2016 om overtredelse av regelverket for bekjempelse av hvitvasking i Nordea Bank Danmark, sier Julie Galbo, sjef for risikostyring i Nordea i pressemeldingen
Sak fra Dagens Næringsliv

Skandiabanken får kritikk for hvitvaskingsslurv. Finanstilsynet kommer i en ny rapport med kraftig kritikk av Skandiabanken. Tilsynet mener banken har fundamentale mangler ved sin hvitvaskingskontroll.
Dagens Næringsliv Innlogging

Regimet i Aserbajdsjan har sendt milliarder gjennom Danske Bank, ifølge en omfattende lekkasje av data som avisen Berlingske har fått tak i. Grovt brudd på hvitvaskingsregler, sier eksperter. Danske Bank erkjenner feil.
Sak fra e24

Skandiabanken blir Sbanken

Skandiabanken skifter navn og profil, og det nye navnet blir Sbanken. Da de ble en selvstendig norsk bank høsten 2015, ble det også bestemt at de måtte skifte navn da de ikke lenger er en del av svenske Skandia. Med det nye navnet, ønsker de å gjøre det enklere og samtidig vise at de skal være mer av det de alltid har vært.
Pressemelding fra Skandiabanken

Forventingsbarometeret viser større tro på fremtiden

Forbrukere i alle deler av landet har fått tilbake troen på at Norge går mot lysere økonomiske tider. Det viser Forventningsbarometeret for 3. kvartal 2017. – Barometeret med tall fra 1992 viser at vi nå ser lysere på fremtiden, men at vi samtidig er realister, sier adm. direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.
Sak fra Finans Norge

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB har latt seg overraske av hvordan optimismen har dratt opp norsk økonomi. Nå løfter hun forventningene.
Sak fra Dagens Næringsliv

Nets-konsernet vurderer salg

Nets bekrefter at det foregår diskusjoner vedrørende et mulig overtakelsestilbud på Nets. Det  kommet frem, at i hvert fald tre kapitalfonde skulle være ude efter at overtage Nets. Det gælder Hellman & Friedman, Permira og Nordic Capital.
Sak fra Finans Watch  |  Pressemelding fra Nets

Det er forbundet med høj risiko, hvis en ny ejer kaster milliarder efter Nets, der fremover må forventes at komme til at kæmpe mod selskaber som Google, Facebook og Apple, vurderer professor i digitalisering og it-ledelse Jan Damsgaard.
Sak fra Finans Watch

Andre nyheter

SSB: Bankenes resultat før skatt i første halvår 2017 var på 28,4 milliarder kroner, en økning på 1,6 milliarder kroner fra samme halvår i 2016. Høyere rentenetto og lavere tapsavsetninger bidro til det gode resultatet.

NRK: Ledigheten faller for niende måned på rad. I august var det 1.400 færre helt arbeidsløse, ifølge sesongjusterte tall fra Nav. Andelen helt ledige er nå på 2,7 prosent av arbeidsstyrken.

e24: Norge har flere ganger blitt kåret til ett av verdens mest digitaliserte land. Hvorfor eksporterer vi nesten ikke noen digitale tjenester, spør Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest. * Kjerpeseth tror også at norske selskaper mister mye digital konkurransekraft på grunn av outsourcing.

e24: Banken ønsket ikke at Forbrukerrådet skulle få saksøke banken på vegne av 180.000 fondskunder i et gruppesøksmål, men nå har Høyesterett gitt grønt lys.

e24: Bankenes avsetninger til tap på utlån og garantier falt med 40 prosent fra første halvår 2016 til første halvår i år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

DN Innlogging: SSBs makroøkonomiske modeller er de beste modellene for anvendt økonomisk analyse.

Dagens Næringsliv: Stavanger-investorer anført av SR-Bank, Lyse og Smedvig-familien lover å stille med 250 millioner kroner til et nytt såkornfond dersom staten blar opp like mye. Toppene i Sparebank 1 SR-Bank vil ikke lenger bare tilby lån til det lokale næringslivet. Banken ønsker en større rolle enn som så. Under oljekrisen har banken blant annet startet et gründerhus for å løfte frem nye bedrifter. Nå kommer neste steg: Etableringen av et nytt nasjonalt såkornfond med sete i Stavanger. Nå vil vi komplementere satsingen på gründervirksomhet ved å bidra med såkornkapital. Det er mangelvare mange steder, sier banksjef Arne Austreid.

Finans Norge: Det har vært mye negativ oppmerksomhet om forbrukslån i mediene. Nå er det på tide at vi snakker litt om alle dem som ikke får lån. Dette skriver forbrukerpolitisk direktør Gry Nergård i et debattinnlegg i Dagens Næringsliv torsdag 10. august.

 

 

Leave a Reply