Gjeldsveksten er høyere enn boliglånsveksten i husholdningene

Tall fra SSB viser at 12 månedersveksten på boliglån i husholdningene ligger på 6,87% per 1. halvår 2017, mens gjeldsveksten i husholdninger ligger på 7,6%. Summen av boliglån ligger nå på 2630 millioner mens gjelden i husholdningene*) er på 2863 millioner.

Utvikling Boliglån PM – volumutvikling Norge

– Boliglånsvolumet i Norge for husholdninger ligger på 2630 milliarder NOK
– Boliglån i Norge summeres opp fra Banker, Kredittforetak, Statlige Låneinstitutter og Livsforsikringsselskaper.

Andel av boliglånsvolumet per 1. halvår 2017


– Banker (44,5%) og Kredittforetak (51,4%) står for 96% av volumet
– Statlige Låneinstitutter (2,25%) og Livsforsikringsselskaper (1,8%)

Markedsutvikling boliglån

– Selv om det er store forskjeller i veksten for de ulike finansieringskildene på boliglån ligger utlånsveksten relativt stabilt på 6-7% over de siste 4,5 årene.
– Det en liten reduksjon i veksten for boliglån i siste kvartal

– Livselskapene i boliglånsbalansen økte sterkt mot slutten av 2015 da DNB flyttet volumer over i Livselskapet. Andre banker har også gjort dette og veksten ligger nå på 37%

Markedsutvikling Lån Husholdninger

– Utlånsveksten i husholdningene inkluderer boliglån med pant i bolig og andre utlån.
*) Følgende finansieringskilder for beregning av gjeld til husholdninger er tatt med: banker, kredittforetak, finansieringsselskaper og livsforsikringsselskaper. Dette for å gjøre det mer relevant for banker å kunne gjøre benchmark.

– Gjeldsveksten i husholdninger er relativt flat de siste 2 årene på noe over 7%.

Relevante drivere for utlån

 

Betydelig reduksjon i bankenes tapsavsetninger 1. halvår. Bankene forventer mindre tap fremover

Bankenes tapsavsetninger på utlån og garantier falt med 40 prosent fra første halvår 2016 til første halvår i år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

 • I første halvår i fjor satte bankene av 5,6 milliarder kroner til tap.
 • I samme periode i år var avsetningen 3,4 milliarder kroner.

En nærmere analyse basert på bankenes finansielle rapporter, viser at bankene har redusert tapsavsetningene betydelig.

Blant de store bankene har DNB en reduksjon på tapsavsetning på 67%, Danske bank på 41%, Handelsbanken på 39%, mens Nordea har en reduksjon på 39 %.

Mye av tapsavsetningene har vært relatert til olje, offshore og shipping. Flere av de større restruktureringene i disse sektorene ligger allerede bak oss, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB.

Omstillingen i økonomien er på ingen måte over, men vi ser nå positive tegn i flere sektorer og regioner, sa adm. direktør Snorre Storset i Nordea Bank Norge.

Bankene skriver at tapsavsetningene i andre kvartal «skyldes fortsatt usikkerhet innen oljerelatert sektor.»

Storbankene ser litt lysere på norsk økonomi rapporteres det.

For regionsbankene har SB1-SR og SB1-SMN redusert tapsavsetningen med respektive 34% og 39%. Sparebanken Vest og Sparebanken Sør tar høyde for ytterligere tap og har økt tapsavsetningen.

De fleste av bankene har redusert tapsavsetningene sine, men det er noen banker som har et betydelig økt tap på utlån:

 • Sparebanken Sogn og Fjordane 11,3%;
 • Gjensidige Bank 182,4%;
 • Helgeland Sparebank 127,3%;
 • Haugesund Sparebank 20,2%;
 • Sparebanken Øst 155%;
 • Aurskog Sparebank 7,8%.

Relaterte artikler i pressen:

Aftenposten

E24.no

Bankene reduserer prisen på fastrentelån

I løpet av den siste måneden var det ingen prisendringer på boliglån med flytende rente. I samme perioden har noen banker senket rentene sine på fastrentelån.

Danske Bank (Akad., 80%) har senket rentene sine på både 3 og 5 år fastrentelån og inntar førsteplassen i rangeringen.

Gjennomsnittsrenten på 3 år fastrentelån falt med 0.02% sammenlignet med siste måned, mens gjennomsnittsrenten på 5 år fastrentelån ble redusert med 0.03%.

Rangering- lån over 2mill. m/flytende rente

Rangering- fastrentelån

Sparebanken Sør har senket renten med 0.05% i august til 2.79%.

Andre endringer i markedet:

 • Drangedal Sparebank– nytt produkt LOfavør 60%: 2.48%;
 • Drangedal Sparebank– nytt produkt LOfavør 85%: 2.69%;
 • Røros Sparebank– nytt produkt med flytende rente (Eika Boligkreditt): 3.05%;
 • Fana Sparebank– fastrentelån 3 år: 2.25% (-0.10%);
 • Fana Sparebank– fastrentelån 5 år: 2.66% (-0.10%).
Kilde: Finansportalen

Månedssammendrag Lån: August

– Boliglån: Ny undersøkelse viser at bankene har gjort det enda litt vanskeligere å få boliglån
– Rente: Tall fra SSB viser at utlånsmarginene øker, men bankene vil ikke gi kundene lavere rente, og flere mener det er på tide for kundene å prute.
– Forbrukslån: Den britiske forbrukslånsbanken Provident Financials, som kan minne om norske forbrukslånsbanker, går mot kurskollaps. Monobank låner penger til videre vekst til skyhøy rente. Easybank meldte at de har passert én milliard i utlån under ett år etter lanseringen av forbrukslån.

Boliglån: Ny undersøkelse viser at bankene har gjort det enda litt vanskeligere å få boliglån

Strammet ytterligere litt inn i utlånspraksisen i andre kvartal, viser ny undersøkelse.

Utlånsundersøkelsen viser at etterspørselen etter boliglån økte litt i andre kvartal. Dette var omtrent som bankene forventet i forrige undersøkelse.
Sak fra Dagens Næringsliv

Rente: Tall fra SSB viser at utlånsmarginene øker, men bankene vil ikke gi kundene lavere rente, og flere mener det er på tide for kundene å prute.

Utlånsmarginene på nye og utestående boliglån økte i juni. Fastrenta på nye boliglån økte med 0,02 prosentpoeng til 2,50 prosent i juni, mens flytrenta var uendret på 2,51 prosent.
Sak fra SSB  |  Statistikken fra SSB

De fleste banker tilbyr langt lavere boliglånsrente enn det de sier utad.
Fallet i pengemarkedsrenten det siste halvåret har gjort det lettere å forhandle seg frem til en boliglånsrente under to prosent.
På oversikten hos Finansportalen.no står DNB med en effektiv rente på 2,69 prosent for et boliglån på to millioner kroner, men DN har snakket med en kunde som endte opp med 1,99 prosent nominelt for et rammelån på å bytte fra Boligkreditt til DNB.
Sak fra Dagens Næringsliv

De største bankene i Sparebank 1-alliansen kan alle melde om solid vekst og bedre marginer på boliglån i første halvår. Men ingen av dem vil sende rentegevinsten videre til boliglånskundene.
Sak fra Dagens Næringsliv

Bankene satt opp boliglånsrenten på tampen av fjoråret. Nå setter de den ned igjen. Men ikke til alle. Tid for å ta opp telefonen, råder kredittanalytiker.
Innlogging: Dagens Næringsliv

Forbrukslån: Den britiske forbrukslånsbanken Provident Financials, som kan minne om norske forbrukslånsbanker, går mot kurskollaps. Monobank låner penger til videre vekst til skyhøy rente. Easybank meldte at de har passert én milliard i utlån under ett år etter lanseringen av forbrukslån.

Flere og flere av Provident Financials kunder betaler ikke lånene sine, og de får færre nye lånekunder. Aksjen stuper og obligasjonsrenten stiger. Sjefen går.
Selskapet minner om norske forbrukslån-banker. På produktlisten er alt fra kredittkort med høy rente, til smålån med en årlig effektiv rente på opp til 1.575 prosent.
Sak fra e24

Monobank har lånt penger til videre vekst. Det var på ingen måte billig. Selv i det som beskrives som et knallsterkt obligasjonsmarked, med nær rekordlave kredittspreader, må banken betale en kupongrente på Tier 1-lånet på tre måneders NIBOR pluss 7,00 prosent.
Sak fra Hegnar

Den OTC-noterte forbrukslånsbanken Easybank melder torsdag at de har passert én milliard i utlån under ett år etter lanseringen av forbrukslån.
– Veksten har vært stabil og god siden oppstarten, heter det i en melding fra banken.
Sak fra Hegnar

Andre nyheter

e24: På kort tid har to nye aktører etablert seg med crowdfunding i Norge. De vil hjelpe små bedrifter, gründere og eiendomsutviklere som er for små til bankene bryr seg med å skaffe penger.

Hos nettstedene til Kameo og FundingPartner presenterer bedrifter frem seg selv, hvor mye penger de trenger og hva de skal bruke pengene til.

SSB: Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) var 5,7 prosent fram til utgangen av juni, opp fra 5,4 prosent måneden før.
Husholdningenes innenlandske bruttogjeld utgjorde 3 170 milliarder kroner ved utgangen av juni. Tolvmånedersveksten var 6,6 prosent fram til utgangen av juni, ned fra 6,7 prosent måneden før.

SSB: Boligsparing for ungdom – opp 10,1 % (juni 2016 – juni 12017)

Tolvmånedersvekst i Banker (juni 2016 – juni 2017)
– Boligsparing for ungdom + 10,1%
– Boliglån til husholdninger + 4,8%
– Utlån til industrien 0,0%

 

Startskuddet for aksjesparekonto er gått.. men bankenes skattefokus møter kritikk

Siden forskriftene om aksjesparekonto kom i juni, har det vært en hektisk sommer både for bankene og kundene. En undersøkelse viser at “alle” banker er klar for kappløpet om sparekundene. Men bankenes markedsføring møter kritikk.

Norda rapporterer et  sug i markedet etter et produkt som gjør det lettere og er mer skattegunstig å spare i aksjer og aksjefond. – Vi har ikke tidligere opplevd så stor pågang ved lansering av et nytt sparealternativ, sier Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Norge. Nordea har hatt opp mot 200 henvendelser om dagen den siste tiden, noe som var mer enn ventet. Nordea har rigget seg til med eget team på 15 personer for å ta unna pågangen. (Artikkel E24)

De regionale SpareBank 1-bankene rapporterer at 40.000 personer har registrert seg for å åpne aksjesparekonto hos SpareBank 1. Bankene er klare og går aktivt ut i sosiale medier i tillegg til god informasjon på nett og kunderådgivere. 

Eika-bankene rapporterer også at det er høy aktivitet. Aurskog Sparebank har invitert til flere kundekvelder for å prate om aksjesparekonto og sparing generelt. – Det er et stort behov for rådgivning på sparing. Det holder ikke å gi informasjon på nettet, sier leder for sparing Tor-Einar Torre. (Artikkel DN)

Forbrukerrådet og finansdepartementet reagerer

Aftenposten skriver at bankene møter bred kritikk. Forbrukerrådet liker ikke bankenes markedsføring av ordningen.

– Forbrukerrådet reagerer også på uttalelser i mediene om at ordningen gir «skattefritak», «skattefri gevinst» og «slipper skatt på gevinsten», uten å omtale at skatten ikke forsvinner, men utsettes, skriver rådet i en pressemelding.

– Enkelte aktører skaper et inntrykk av at dette er et gigantisk skattefradrag. Men det er himmelropende forskjell på å slippe å betale en regning og det å utsette en regning, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Oversikt sparekonto over 500.000kr – Topprente.no (Spb Øst) har den høyeste renten i markedet

Monobank har økt renten sin med 0.10% til 2.10%.
Skandiabanken har økt renten med 0.15% til 0.90%.

Topprente.no (Sparebanken Øst) har introdusert et nytt produkt med den høyeste renten på 2.17% i markedet.

I løpet av 4.august – 5.september 2017 var det ingen prisendringer blant utvalgte nasjonale og regionale banker.

Rangering – Sparekonto over 500.000kr

Andre endringer i markedet:

 • Topprente.no (Sparebanken Øst)- nytt produkt Sparekonto: 2.17%;
 • Topprente.no (Sparebanken Øst)- nytt produkt FlexiSpar: 2.15%;
 • Topprente.no (Sparebanken Øst)- nytt produkt Framtid 31: 0.85%;
 • Topprente.no (Sparebanken Øst)- nytt produkt Frispar: 0.75%;
 • Røros Sparebank- nytt produkt Kapitalkonto: 1.30%;
 • Klæbu Sparebank- sparekonto med oppsigelse, privat: 1.05% (-0.10%).
Kilde: Finansportalen

Regionsbankenes innskuddsvekst i PM økte betydelig siste kvartal – Q2 2017

De fleste regionsbankene opplevde en relativ høy 3 måneders vekst sammenliknet med årsveksten. For de større landsdekkende og Samsparbankene er utviklingen blandet.


– Alle regionsbankene øker takten på innskudd siste kvartal

Alle regionale og samsparbankene hadde en relativ høy 3 mnd vekst på innskudd fra personkunder sammenlignet med de store bankene.
– SpareBank 1 Østfold Akershus hadde den laveste 3 mnd vekst av de utvalgte regionale og samsparbankene på 1.86 prosent.

SpareBank 1: SMN, Gudbrandsdal, Nordvest og Sparebanken: Vest, Sør hadde relativt lav 12 mnd vekst med rundt 2-3 prosent.
– høyest vekst hadde SpareBank 1 Sure Sunnmøre på 10.87 prosent.

– Årsveksten til Danske Bank og Nordea er fortsatt negativ.
– Innskuddsveksten i store banker ligger generelt lavere enn i regionsbankene og i de mindre bankene.

Landkreditt Bank hadde den høyeste 12 mnd vekst ( 14.51%) av alle de utvalgte bankene.

Boligprisveksten i August – Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned med 0,4 prosent.

Boligprisene i Norge steg nominelt med 1,2 prosent i august 2017. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned med 0,4 prosent. Boligprisene er nå 3,1 prosent høyere enn for et år siden. 

– “Boligprisene utviklet seg i august svakere enn normalt, og denne trenden er gjennomgående for hele landet. Til tross for dette er det solgt mange boliger i løpet av måneden, noe som vitner om et marked i balanse. I lys av den rekordsterke veksten i boligprisene i store deler av Norge i 2016 er det naturlig med en korreksjon som den vi har vært vitne til de siste månedene,” Eiendom Norge

De fleste storbyene hadde negativ nominell vekst i august – foruten Bergen.
– Prisene i Bergen, Stavanger og Kristiansand ligger lavere nå enn for ett år siden.
– På landsbasis fikk Norge en nominell vekst i august på 1,20%

Billigere å leie enn å eie en stund fremover?

Både SSB og DNB venter negativ vekst i 2018 (SSB også i 2019). For nye boligkjøpere kan det derfor lønne seg å leie fremfor å eie en stund fremover.
– “Kostnaden ved å leie kan være mindre enn kostnaden ved å ta opp lån for å kjøpe bolig i et kort tidsperspektiv på tre til fem år” (DNB).

Månedssammendrag Bolig: August

– Boligprisene steg med 1,2 prosent i august
– Spår at det på kort sikt, kan være billigere å leie enn å eie i Oslo
– Rekordmange boliger til salgs
– Færre førstegangskjøpere

Boligprisene steg med 1,2 prosent i august

Boligprisene i Norge steg med 1,2 prosent i august 2017. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned med 0,4 prosent.

Boligprisene er nå 3,1 prosent høyere enn for et år siden.

– Salgsvolumet både i august og så langt i 2017 er på nivå med 2016. Unntaket er i Oslo og Bergen hvor det er solgt 9,0 og 6,5 prosent færre boliger i august sammenlignet med 2016.
Sak fra Eiendom Norge

Spår at det på kort sikt, kan være billigere å leie enn å eie i Oslo

DNB mener det vil ta rundt tre år før boligprisene i Oslo er tilbake på nivået fra sist vår. Dermed kan det være billigere å leie enn å eie på kort sikt.

– Ifølge våre prognoser vil boligprisene falle videre, men i et avtagende tempo, fram til sommeren 2018. Deretter venter vi stabile priser, og så forsiktig oppgang i 2019 og 2020, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
Sak fra e24

Rekordmange boliger til salgs

Etter måneder med prisfall har boligkjøpere i Oslo fått større makt og flere tusen objekter å velge og vrake i.

Nå har boligtilbudet nådd et nivå meglerbransjen ikke har sett maken til siden 2008, rett før finanskrisen lammet markedet.

I sommer har det ligget over 3.000 boliger ute for salg i Oslo, og antallet har nå passert 4.000, viser E24s sammenstilling av tall fra Finn og Eiendom Norge.
Sak fra e24

Færre førstegangskjøpere

Det har blitt færre førstegangskjøpere i Norge, og Oslo har den største nedgangen, viser ny statistikk. Meglertopp mener partiene bør sette løsninger på dagsorden.
Sak fra e24

Andre nyheter

SSB: Antall omsatte boligeiendommer i fritt salg økte med 3 prosent fra 2. kvartal 2016 til 2. kvartal 2017. Økningen var størst i Akershus og Rogaland med henholdsvis 16 og 8 prosent flere boligsalg. For fritidsboliger i fritt salg var det derimot en nedgang på 2 prosent i samme periode.

SSB: Antall igangsettingstillatelser til nye boliger gikk opp med 10 prosent fra juni til juli, viser sesongjusterte tall.

e24: I byen hvor boligprisene har falt i tre strake måneder, selges noen objekter fortsatt langt over prisantydning. Hva forteller det om markedet?

Månedssammendrag Bolig: August

– Boligprisene steg med 1,2 prosent i august
– Spår at det på kort sikt, kan være billigere å leie enn å eie i Oslo
– Rekordmange boliger til salgs
– Færre førstegangskjøpere

Boligprisene steg med 1,2 prosent i august

Boligprisene i Norge steg med 1,2 prosent i august 2017. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned med 0,4 prosent.

Boligprisene er nå 3,1 prosent høyere enn for et år siden.

– Salgsvolumet både i august og så langt i 2017 er på nivå med 2016. Unntaket er i Oslo og Bergen hvor det er solgt 9,0 og 6,5 prosent færre boliger i august sammenlignet med 2016.
Sak fra Eiendom Norge

Spår at det på kort sikt, kan være billigere å leie enn å eie i Oslo

DNB mener det vil ta rundt tre år før boligprisene i Oslo er tilbake på nivået fra sist vår. Dermed kan det være billigere å leie enn å eie på kort sikt.

– Ifølge våre prognoser vil boligprisene falle videre, men i et avtagende tempo, fram til sommeren 2018. Deretter venter vi stabile priser, og så forsiktig oppgang i 2019 og 2020, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
Sak fra e24

Rekordmange boliger til salgs

Etter måneder med prisfall har boligkjøpere i Oslo fått større makt og flere tusen objekter å velge og vrake i.

Nå har boligtilbudet nådd et nivå meglerbransjen ikke har sett maken til siden 2008, rett før finanskrisen lammet markedet.

I sommer har det ligget over 3.000 boliger ute for salg i Oslo, og antallet har nå passert 4.000, viser E24s sammenstilling av tall fra Finn og Eiendom Norge.
Sak fra e24

Færre førstegangskjøpere

Det har blitt færre førstegangskjøpere i Norge, og Oslo har den største nedgangen, viser ny statistikk. Meglertopp mener partiene bør sette løsninger på dagsorden.
Sak fra e24

Andre nyheter

SSB: Antall omsatte boligeiendommer i fritt salg økte med 3 prosent fra 2. kvartal 2016 til 2. kvartal 2017. Økningen var størst i Akershus og Rogaland med henholdsvis 16 og 8 prosent flere boligsalg. For fritidsboliger i fritt salg var det derimot en nedgang på 2 prosent i samme periode.

SSB: Antall igangsettingstillatelser til nye boliger gikk opp med 10 prosent fra juni til juli, viser sesongjusterte tall.

e24: I byen hvor boligprisene har falt i tre strake måneder, selges noen objekter fortsatt langt over prisantydning. Hva forteller det om markedet?